mail@dimosnestou.gov.gr | dimosnestou@gmail.com
Δελτίο Τύπου του δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μ. Μιχαηλίδη για την ολοκλήρωση ενός έτους διοίκησης
2 Σεπτεμβρίου 2020 Dimos Nestou

Δελτίο Τύπου του δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μ. Μιχαηλίδη για την ολοκλήρωση ενός έτους διοίκησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ 01/09/2020

Έκλεισε ο πρώτος χρόνος της νέας δημαρχιακής μας θητείας και απολογιστικά συνοψίζουμε τα κύρια ζητήματα. Παραλάβαμε από την απερχόμενη διοίκηση χρέη και υποχρεώσεις του δήμου προς πιστωτές και οργανισμούς κοινής ωφέλειας 1,8εκ € και ανείσπρακτα 5.5 εκ €, στην ΔΕΥΑΝ χρέη 4.5 εκ και ανείσπρακτα 1.3 εκ€ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρέη 240.000 € στην Αναπτυξιακή Α.Ε χρέη 250.000€. Δεκαεπτά μικροέργα με ένταξη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία λόγω αδράνειας ετών ήταν προς απένταξη. Ο στόλος των μηχανημάτων καθαριότητας γερασμένος σε απαξίωση και τα μηχανήματα έργων σε εγκατάλειψη. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων διασκορπισμένα γύρω από κάθε τοπικό διαμέρισμα και δρομολογημένο το καθεστώς του απαράδεκτου υψηλού κόστους διαχείρισης από την ΔΙΑΜΑΘ που μας υποχρέωσε σε αυξήσεις 40% στα ανταποδοτικά τέλη. Τέλος ήταν σε εκκρεμότητα οι αποζημιώσεις των 200 πληγέντων από τις πλημμύρες του Ιουνίου του 2018, από το σύνολο των 274 δημοτών τα οποία άμεσα αποδώσαμε στους δικαιούχους. Καμιά ένταξη έργου στο ΕΣΠΑ στην πενταετία και καμία υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση αντίστοιχου αναπτυξιακού έργου.
Σήμερα: Ο Δήμος δεν οφείλει, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την είσπραξη οφειλών των μεγαλοοφειλετών και ετοιμάζεται η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα μειώνει τις αυξήσεις που μπήκαν σταδιακά, επίσης είναι έτοιμες οι μελέτες για ένα νέο βιοκλιματικό σχολείο ΕΠΑΛ 5.5εκ€, ασφαλτόστρωση των αγροτικών οδών 5,9εκ.€, δύο νέα τριθέσια νηπιαγωγεία 0,5εκ.€ που θα αποσταλούν για έγκριση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Α.Τρίτσης, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη από τις τρεις δημοπρασίες προμήθειας ασφάλτου για την ΔΕ Χρυσούπολης, ταυτόχρονα οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν κάνει δεκάδες μικροέργα σε όλο τον δήμο. Παράλληλα ετοιμάζεται το κέντρο Άνοιας και παρεμβάσεις ουσίας στα σχολεία. Δημιουργήσαμε συνεργεία απολύμανσης και απομακρύναμε τα απορρίμματα που ήταν εστίες μόλυνσης από τα δημοτικά διαμερίσματα. Δρομολογήθηκαν οι αγορές τριών καινούργιων απορριμματοφόρων μιας ερπυστριοφόρου Τσάπας, ενός Εκσκαφέα και ενός μικρού Φορτωτή, δύο μικρών Φορτηγών ενός Τριαξονικού μιας σκούπας και ενός κλαδοτεμαχιστή.
Η αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα Τύπου Led σύμφωνα με την σχετική μελέτη που συντάχθηκε θα μειώσει τα κόστη προς την ΔΕΗ που αυξήθηκαν υπέρογκα ώστε να μειωθούν μαζί και τα ανταποδοτικά τέλη.
Εντάξαμε τον δήμο στο πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης του ΟΑΕΔ ώστε να δώσουμε την δυνατότητα απασχόλησης σε εικοσιπέντε άνεργους δημότες.
Δημιουργώντας την «Παραμυθούπολη» δώσαμε στους δημότες που την στήριξαν ένα μήνα κεφιού και χαράς ιδιαίτερα στους νέους μας φτιάχνοντας παράλληλα ένα νέο θεσμό. Το θερινό σινεμά έδωσε την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους για θερινές αποδράσεις και τέλος η καθημερινή φροντίδα σε καθαριότητα της Αμμόγλωσσας έδωσε κίνητρα για μεγάλη επισκεψιμότητα και διαφήμιση του τόπου μας που συνεχίζει και παραμένει καθαρός χωρίς κρούσματα από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα.
Η ΔΕΥΑΝ έχει εκπονήσει σχέδιο εξυγίανσης με άτοκο δάνειο 72 δόσεων, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει προτάσεις χρηματοδότησης για έργα ανάπτυξης 9.6 εκ € στο ΕΣΠΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα έχει καταθέσει άλλες τρείς προτάσεις στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣΔΑ Α.Τρίτσης 16,5 εκ€. Ολοκληρώνεται το έργο των δικτύων αποχέτευσης Κεραμωτής που εμείς ξεκινήσαμε και δημοπρατήσαμε το αντίστοιχο της Ν. Καρυάς. Στην ΔΕ Ορεινού ολοκληρώσαμε και λειτουργούμε το έργο της άρδευσης Λεκάνης. Στον επενδυτικό τομέα, υπάρχει ενδιαφέρον από Άραβες επενδυτές για μεγάλη μονάδα εμφιάλωσης νερού εξαγωγικού χαρακτήρα.
Η Αναπτυξιακή Α.Ε Νέστου έχει ρυθμίσει όλες της οφειλές προς το Δημόσιο και προς τρίτους ανακαίνισε το Κάμπινγκ Κεραμωτής και είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την διαδικασία μιας μεγάλης τουριστικής μονάδος πέντε αστέρων, ενώ ετοιμάζεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για μια δεύτερη μεγάλη επένδυση στον τουρισμό.
Οι σχολικές επιτροπές έχουν ρυθμίσει τις οφειλές προς το δημόσιο Και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και μέχρι τέλος του έτους δεν θα υπάρχουν οφειλές ενώ παράλληλα ετοιμάζεται η σύνταξη μελετών για βιοκλιματική αναβάθμιση για πυρασφάλεια και παρεμβάσεις αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων. Τέλος στην δύσκολη αυτή περίοδο της ύφεσης και του covid-19 οργανώνουμε την νεοσύστατη Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου δια της οποίας προετοιμάζεται πρόγραμμα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με παροχή εκατοντάδων καθημερινών συσσιτίων και κάθε άλλης δυνατής βοήθειας που θα ξεκινήσουν να παρέχονται δωρεάν σε χώρο του Δήμου. Με επίγνωση των δυσκολιών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημότες μας σχεδιάζουμε και πράττουμε εντός του θεσμικού πλαισίου που ορίζει η πολιτεία ώστε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί όσο γίνεται πιο ανώδυνα την δύσκολη αυτή περίοδο.